När svartmögel slår till

svartmögel

Jag har under åren gjort mitt bästa för att hålla ett rent och fint hem med trevlig inomhus miljö. Dock har jag upptäckt några svarta fläckar i badrummet sista tiden och jag misstänker att det är svartmögel. Jag har läst lite och undersökt saken online och enligt de symptom som visas är det en stor chans att jag har rätt angående mina misstankar. Med det sagt så tror jag att det är en god idé att få gjort ett mögeltest. Det finns tydligen många olika typer av mögeltest så kanske är det bäst att rådfråga någon som har kunskaper och erfarenhet om detta. Jag tänker att jag därför vill kontakta mögel-test.se och få konsultation om saken och sedan beställa hem det test som de rekommenderar. Som tur är, är testet lätt att genomföra själv. Jag kan sedan skicka in det för att få det analyserat och därefter få besked om hur jag bäst hanterar problemet. Givetvis ska badrummet och kanske andra delar av lägenheten saneras. Men först ska jag ta reda på vad som orsakar problemet. Oftast tror jag att det har att göra med att man har en fuktig inomhusmiljö. Särskilt är badrummet är luftfuktigheten hög vilket givetvis är svårt att ändra på. Kanske bör vi skaffa en luftavfuktare som suger upp fuktig luft och blåser ut torr luft.

 

Symptom på svartmögel

Efter att ha läst på en del online har jag kommit fram till flera symptom man kan uppleva när man har svartmögel hemma. Jag därför listat dessa symptomen nedan om du själv skulle vara i tvivel:

  • Svartmögel kan ge en unken och obehaglig lukt.
  • Det uppstår som oftast mörka fläckar i det drabbade området.
  • Under en längre period kan det ge huvudvärk.
  • Det kan bidra till kroniska besvär som andningssvårigheter.
  • Allergier kan uppstå.

 

Dessa symptom är som oftast konsekvenser av en längre period med svartmögel hemma. Man ska vara extra uppmärksam om man har en bostad i trä och särskilt badrummet är det mest drabbade området. Trä är ett material som fukt trivs bra i och därav är det ofta i dessa bostäder med trä-material som svartmögel upplevs mest. Många undrar då hur farligt svartmögel är. Så länge man inte upplever de biverkningar som beskrivet ovan, är svartmögel inte särskilt farligt. Dock finns det vissa hälsorisker om man lever med det under en längre period. Det rekommenderas därför att man tar tag i problemet så snart man upptäcker eller misstänker att man är drabbad av mögel hemma.

 

En permanent lösning

Givetvis är det viktigt att hitta en lösning som är permanent. Man kan inte bara måla över svartmögel och hoppas att det försvinner. Däremot kan man tvätta bort svartmögel som en tillfällig lösning på problemet. Både ättika och bikarbonat anses som effektiva metoder för att tvätta bort svartmöglet. Ättikan blandas med vatten och sprutas på det drabbade området och bikarbonat blandas med vatten tills en mjuk pasta bildas. Denna appliceras sedan på det drabbade området. Därefter kan man torka rent med en trasa och om svartmöglet återkommer kan man upprepa processen. Är man i tvivel kan man alltid få konsultation hos mögel-test.se.